Antibiotiki za prostatitis pri moških

Skoraj polovica moške populacije planeta zaradi različnih razlogov trpi za boleznimi prostate. Te patologije so nevarne zaradi nepopravljivih zapletov pri delu številnih telesnih sistemov in zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.

Zdravniki menijo, da ima tretjina bolnikov nalezljivo bolezen. Za zatiranje bakterijskih ali virusnih patologij je predpisano ustrezno antibiotično zdravljenje prostatitisa. Ta zdravila, njihovo delovanje in značilnosti terapije so podrobno obravnavani spodaj.

Pozor: Članek je zgolj informativnega značaja in ni navodilo za ukrepanje.

Do česa vodi samozdravljenje?

Pravilna izbira zdravila zahteva natančne raziskave in potrditev predhodne diagnoze. Cilj zdravnikov:

 • najti najučinkovitejša sredstva, ki ščitijo telo pred škodljivimi vplivi;
 • prepoznati naravo patogena, njegovo reakcijo na nekatera zdravila;
 • razviti pravilen režim zdravljenja;
 • odpraviti morebitne grožnje, ki jih antibiotik lahko izzove za prostatitis.

Ko sami izbirate zdravila, tvegate, da ne boste le izgubili dragocenega časa, ne boste dobili želenega učinka zdravljenja, ampak tudi škodovali celotnemu telesu z zdravili.

Zdravnik predpiše antibiotike za zdravljenje prostatitisa

Prednosti jemanja antibiotikov

Sodobna antibiotična sredstva omogočajo:

 • takoj ustavi vnetne procese, uniči patogene bakterije in viruse;
 • telo proizvaja snovi, ki preprečujejo razmnoževanje virusov;
 • uporabljajte zdravila zunaj, intramuskularno, intravensko, peroralno;
 • vplivajo na velik seznam bakterij hkrati.

Zakaj ni časa za zapravljanje

Neupoštevanje prvih znakov in samozdravljenje je zapleteno. Poveča se nevarnost prehoda vnetnih procesov v prostati v kronično obliko. V urološki praksi morajo zdravniki pri 7% vseh obiskov poiskati učinkovit antibiotik za kronični prostatitis.

V teh primerih se uporabljajo učinkovitejša antibakterijska sredstva, povečani odmerki, režimi terapije in drugačen učinek na telo.

Kateri antibiotiki za zdravljenje prostatitisa

Sorazmerno nove snovi, ki so se pojavile v prvi polovici prejšnjega stoletja, so glede na naravo delovanja in kemijsko sestavo razdeljene v pet skupin, ki se uporabljajo pri akutnem in kroničnem poteku bolezni.

To:

 1. Penicilini. Blokirajo proizvodnjo snovi, iz katerih nastajajo celične stene bakterij, kar vodi do njihove smrti. Zaradi pojava bakterij, odpornih na njihovo delovanje, so nekoliko izgubili svojo pomembnost. Jemljejo se v obliki tablet.
 2. Tetraciklini širokega spektra. Če je eno sredstvo neučinkovito, bodo tudi druge vrste skupin neuporabne. Aktivno uničujejo škodljivo floro, vendar jih bolniki težko prenašajo.
 3. Makrolidi. Najmanj strupena zdravila naravnega izvora. Njihova učinkovitost ni popolnoma dokazana. Uporabljajo se za infekcijski prostatitis, jih lahko prenašamo.
 4. Cefalosporini z učinkovitim načelom delovanja proti bakterijam. Lahko povzročijo alergijske reakcije, dražijo sluznico, obstajajo omejitve glede imenovanja. Uporablja se intramuskularno.
 5. Fluorokinoloni. Antibiotiki širokega spektra za zdravljenje kroničnega prostatitisa. Hitro vstopijo v krvni obtok, včasih povzročijo motnje v prebavnem traktu, številnih telesnih sistemih in alergije.

Antibiotsko zdravljenje prostatitisa

Na podlagi diagnostičnih podatkov se določi vrsta bakterij, ki povzročajo bolezen pri ljudeh. Za določitev občutljivosti patogenih organizmov urolog izbere najboljša zdravila, odvisno od stopnje bolezni. Predpiše sklop postopkov in pripravi režim zdravljenja, ki pogosto vključuje:

 • jemanje sredstev za uničevanje patogenov, zmanjšanje stagnirajočih procesov, izboljšanje krvnega obtoka;
 • uporaba protivnetnih zdravil, ki zmanjšujejo otekanje žlez;
 • uživanje vitaminov, elementov v sledovih, pomirjeval, imunomodulatorjev in zelišč;
 • masažni tretmaji;
 • Športna vzgoja.

Iz diagrama bodo pacienti izvedeli, kateri antibiotiki so predpisani za prostatitis v akutni ali kronični obliki, kako poteka zdravljenje.

Akutna oblika

Zagotavlja terapijo v bolnišnici ali pod nadzorom zdravnika doma. Uporabljajo se zdravila širokega spektra delovanja, možna je kombinacija zdravil. Rezultati medicinskih prizadevanj so opazni skoraj takoj. Vendar tečaj pogosto vključuje en mesec terapije.

Strogo upoštevanje odmerkov, shem in priporočil urologa pomaga za vedno zdraviti bolezen te faze pri moških.

Kronični prostatitis

Za bolezen na tej stopnji je značilen počasen potek z občasnimi poslabšanji. Napovedovanje popolnega zdravljenja je težje. Zato so za vnetje prostate predpisana učinkovitejša sredstva kot antibiotiki. Pri čemer:

 • upošteva se narava in raven občutljivosti patogene flore;
 • prednost imajo skupine cefalosporinov, makrolidov;
 • terapija se izvaja v več fazah, vsaj enomesečni tečaji. S prekinitvami vsaj en mesec;
 • da bi se izognili pojavu tolerance v telesu, se v tečaje uvajajo različna zdravila, njihova kombinacija;
 • terapijo z zdravili dopolnjuje fizioterapija.

Učinkoviti antibiotiki za prostatitis

Seznam antibiotikov, ki se uporabljajo pri zdravljenju, je zelo dolg. Nekatera imena kažejo dobro terapevtsko učinkovitost in so najpogosteje uporabljena. Težko je nedvoumno imenovati najučinkovitejši antibiotik za prostatitis. Izbira zdravila je odvisna od stopnje razvoja bolezni in njene stopnje.

Priporočila urologov za jemanje zdravil

Med diagnozo in zdravljenjem je pomembno vedeti, katere antibiotike piti za prostatitis v vsakem primeru in dosledno upoštevati zdravnikova navodila za njihovo jemanje.

Če želite premagati to nevarno bolezen, morate:

 • sprejemajo izključno predpisana sredstva. Njihova zamenjava ni dovoljena;
 • povejte svojemu zdravniku o dodatnih zdravilih, ki jih jemljete med zdravljenjem. To vas bo rešilo neželenih učinkov;
 • upoštevajte čas, režim odmerjanja, odmerek, število krat na dan;
 • bodite pozorni, ko jemljete tablete - pred ali po obroku;
 • ne preskočite priporočenih trikov. Ne vzemite več tablet, če zamudite čas. To težave ne bo odpravilo, samo poslabšalo;
 • če so opazni simptomi izginili, predpisanega poteka ni mogoče prekiniti. Za uničenje patogenih bakterij ali virusov je treba program zdravljenja v celoti izpolniti.

Med terapijo je priporočljivo upoštevati dieto, opustiti kajenje in alkohol. Kot dodatek k tečaju lahko vključite probiotike, ki so se predhodno dogovorili o njihovem seznamu s svojim zdravnikom.

Različni antibiotiki za prostatitis pri moških

Neželeni učinki in kontraindikacije

Glede na težko toleranco velikega števila zdravil s seznama antibiotikov urologi dodatno predpisujejo pripravke, ki obnavljajo mikrofloro v želodcu in črevesju. V obdobju terapije imajo bolniki naslednje neželene učinke:

 • motnje v delovanju prebavil;
 • alergijski izpuščaji;
 • slabost, splošno poslabšanje;
 • znaki zastrupitve (zvišana telesna temperatura, bolečina, driska).

Ta zdravila so kontraindicirana za otroke in ljudi, ki imajo diagnozo različnih vrst alergij, bolezni ledvic in jeter.

Zaključek

Antibiotiki so predpisani samo za infekcijski prostatitis, ki ga povzročajo patogene bakterije ali virusi. Če želite natančno vedeti, katere antibiotike jemati za prostatitis, se morate vsekakor posvetovati z urologom. Strogo upoštevanje njegovih priporočil bo pomagalo, da se bolezen v prihodnosti opomore brez ponovitve bolezni.