Glavna zdravila za zdravljenje prostatitisa pri moških

Prostatitis pri moškem

Danes je prostatitis zelo pogosta bolezen moških v srednjih letih. Znanstveniki po vsem svetu niso mogli najti pravega vzroka za pojav te bolezni, vendar so ugotovili en vzorec. Najpogosteje prostatitis prizadene ljudi, katerih bližnji sorodniki so trpeli za podobno boleznijo. Spodaj je nekaj najučinkovitejših zdravil za zdravljenje prostatitisa. Toda ne pozabite, da morate bolezen začeti zdraviti šele po posvetovanju z urologom.


Antibiotiki

Trenutno velja za najučinkovitejšo uporabo antibakterijskih zdravil za zdravljenje prostatitisa. Njihove prednosti so bile dokazane v dolgoletni praksi. Ta zdravila imajo zelo široko paleto, kar pa lečečemu zdravniku omogoča izbiro zdravil, odvisno od vrste prostatitisa. Učinek teh zdravil je, da popolnoma uničijo škodljive mikroorganizme, ki povzročajo vnetja.

Druga pomembna prednost uporabe takšnih zdravil je, da se lahko antibakterijske komponente kopičijo v tkivih prostate in s tem povečajo njihovo koncentracijo v človeški krvi. Za učinkovito zdravljenje kroničnega prostatitisa zdravniki uporabljajo zdravila iz skupine fluorokinolonov.

Potek uporabe antibakterijskih zdravil traja približno 4 do 12 tednov. Toda ne pozabite, da morate najprej prepoznati simptome in zdravljenje z antibakterijskimi zdravili bo potem veliko bolj učinkovito.

Nesteroidna protivnetna zdravila

Poleg odprave vzrokov za prostatitis obstajajo tudi drugi izzivi pri zdravljenju te bolezni. Navsezadnje bolan človek nenehno doživlja neprijetne bolečine v predelu dimelj. Če ti občutki postanejo preprosto nevzdržni, mu je predpisana uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki imajo odličen analgetični spekter. Običajno jih jemljejo kot tablete ali analne supozitorije.

Spazmolitiki

Neznosne bolečine v predelu dimelj lahko povzročijo ne le vnetni procesi, temveč tudi mišični krči presredka. S temi simptomi bodo učinkovitejša zdravila, ki lahko sprostijo ustrezne mišične skupine. Lahko so tako mišični relaksanti kot antispazmodiki.

Zaviralci alfa

Pri izrazitih težavah z uriniranjem lahko pomagajo tako imenovani zaviralci alfa. Pomagali bodo vplivati na gladke mišice, ki se nahajajo v steni mehurja in prostate. Ponavadi urolog predpiše 6-mesečni tečaj jemanja teh zdravil. Pomagajo normalizirati odtok urina in izboljšati izločanje izločkov iz same prostate.